Amy Madison, How to succeed without really being there

Der findes en klassisk amerikansk film om en ung mand der opnår success i forretningsverdenen ved at følge en typisk amerikansk selvhjælps-bog med titlen "How to succeed without really trying". Man kunne fristes til at sige at Elizabeth Anne Allen arbejder efter en lignende bog, for trods det at hun selv har optrådt i ganske få afsnit af serien, så har hendes figur Amy Madison opnået en kult-status der er så stor at hun inviteres til at optræde ved fan-sammenkomster på linie med to af de gennemgående hovedskurke fra Buffy's sæson fem og Angels sæson to.

Det var nok ikke lige det seerne havde forestillet sig da Amy blev introduceret i tredie afsnit af første sæson af Buffy. Serien var lige blevet sparket igang med de to sammenhængende afsnit 'Welcome to the Hellmouth' og 'The Harvest' hvor vampyrerne under ledelse af The Master som skulle være sæsonens hovedskurke blev introduceret.

'Witch' som var titlen på afsnittet, handler selvfølgeligt på overfladen om hvordan Buffy og venner skal afsløre en heks blandt eleverne på Sunnydale High, men under det ligger der en mere alvorlig historie omkring hvordan forældre unødigt presser deres børn, og nogen gange udlever deres egne ambitioner gennem dem. I afsnittet understreges dette af Cathrine Madison, en tidligere successfuld cheerleader, som forsøger at genopleve tidligere tiders triumfer ved at bruge sine heksekræfter til bogstaveligt talt at bytte krop med sin datter.

Næste gang Amy dukker op på scenen i 'Bewitched, Bothered and Bevildered', opdager vi at det ikke kun er moderen der har evner som heks. Xander opdager at Amy bruger sine evner til at forhekse lærerne til at tro at hun har afleveret sine opgaver, og overtaler hende til at kaste en fortryllelse over Cordelia som har slået op med ham. Som altid for Xander, når kærlighed er involveret, går det grueligt galt og alle af hunkøn bliver forelsket i ham, undtagen Cordelia.

Et af de morsommeste højdepunkter i afsnittet er da Amy, som er ramt af sin egen fortryllelse, i jalousi forvandler Buffy til en rotte. I virkeligheden var denne handling lagt ind for at Sarah Michelle Gellar kunne optræde som gæste-vært på Saturday Night Live.

'Gingerbread' i tredie sæson indeholder en ren heksejagt - på hekse, og Amy forvandler denne gang sig selv til en rotte for at undslippe en heksebrænding. Desværre har Amy nok ikke lige overvejet hvem der skal ophæve fortryllelsen når først hun er sluppet væk, så siden da har hendes rolle begrænset sig til at være Willows kæledyr indtil hun måske en dag opnår de evner udi heksekunst der skal til for at få Amy tilbage.

At Willow en dag måske vil være istand til at bringe Amy tilbage blev antydet her i fjerde æson med afsnittet 'Something Blue'. Willow tror at hendes forsøg på en fortryllelse, der skal gøre at hendes ord til virkelighed er slået fejl. I frustration nævner hun sin manglende evne til at skaffe Amy tilbage, og uden at hun opdager det bliver Amy bag hendes ryg for et kort øjeblik forvandlet tilbage til et menneske.

Spekulationerne bliver ved med at køre om femte eller den kommende sjette sæson vil have Elizabeth Anne Allen med som fast figur, men indtil videre kunne noget tyde på at hun og Amy Madison bliver en klar konkurrent til David Duchovny/Fox Mulder om hvem der kan holde sig ude af en serie længst tid mens ens figur stadigt deltager.

Hvad er dit bud? Får vi nogensinde Amy tilbage? Bør vi få det, nu hvor vi har vænnet os til at have hende der som rotte? Lever Fox Mulder måske et sted som markmus?

Tilbage til skriverier