Bestseller over Buffy-bøger - del I

Hvis DR2 nogensinde skulle finde på at lave et afsnit af Bestseller om de danskesprogede Buffy-bøger ville det blive et ret kort program. Selv ikke X-files nåede særligt langt i bog-markedet da serien var på sit højeste, så for at få noget kød på den her artikel er det nødvendigt at kaste sig over de amerikanske udgivelser. Man finder dem ikke lige henne i den lokale DSB kiosk, men et besøg i f.eks. Boghallen ved Rådhuspladsen eller den mest velassorterede Buffy-shop i landet - Fantask (www.fantask.com) vil vise at der findes bøger nok derude til at sætte enhver tegnebog på en hård prøve.

Men ikke alt som bærer Buffy-logo'et er af lige god kvalitet, og der findes historier så slemme at selv ikke et billede af Sarah Michelle Gellar eller en anden af seriens faste medvirkende på coveret kan retfærdiggøre prisen. Så her tager vi et kig på 'The Good, the Bad and the Ugly' indenfor Buffy bøger.

Den gode i samlingen er 'The Burning', den første del af Crossover-trilogien 'Unseen' af Nancy Holder og Jeff Mariotte. Selv om det ser ud til at der ikke er så store chancer for at Angel og Buffy kommer til at gæsteoptræde i hinandens serier nu hvor Buffy flytter til UPN og Angel bliver på Warner Brothers så er der heldigvis ikke den slags begrænsninger på bøgerne, faktisk beskæftiger Joss Whedon sig slet ikke med bøgerne, som han fortæller i et inteview for nylig med The Onion a.v. club.

'But I sort of drew the line. I was like, "I can't possibly read these books!" But my name just goes on them as the person who created Buffy.'

I samme interview udtaler Whedon også:

"I don't want some crappy reactionary show under the Buffy name. If my name's going to be on it, it should be mine. Now, the books I have nothing to do with, and I've never read them. They could be, "Buffy realized that abortion was wrong!" and I would have no idea."

Det lægger et stort ansvar på skuldrene af de forfattere der skriver bøger der foregår i Buffy-universet. Men heldigvis har Nancy Holder og Jeff Mariotte ikke nogen problemer med at leve op til ansvaret.

Historien udspiller sig mellem fjerde og femte sæson af Buffy (eller første og anden sæson af Angel), med samme persongallerie som fjerde sæson, så folk der følger serien på TV2 bør være opmærksom på den indeholder et par enkelte spoilere i de fire sideløbende historier der udspiller sig frem og tilbage mellem Sunnydale og Los Angeles.

Det skorter ikke på skurke og problemer for 'The Scooby Gang', bandekrig, et underligt skyggevæsen der næsten er usynligt, forsvundne hjemløse børn, den russiske mafia og noget der kunne ligne en poltergejst er bare nogen af de ting som bærer handlingen fremad i et hæsblæsende tempo.

Men faktisk er det bedste ved historien at Holder og Mariotte har haft held til at få dialogen mellem personerne til at fungere. Det der nok mere end noget giver serien dens appel er de mange morsomme replikker der skaber en skarp kontrast til, og nogen gange næsten afvæbner, de rædsler der omgiver seriens personer.

Unseen-trilogien skuffer ikke på dette punkt. Anya er ligefrem og hæmningsløs som altid, Spike er udspekuleret og kynisk og Buffy fyrer de mystiske slang-udtryk af, som Sarah Michelle Gellar selv siger hun mistænker Joss Whedon for selv at opfinde.

At kalde 'Blooded' af Christopher Golden og Nancy Holder for 'the Bad' i denne sammenhæng er egentlig lidt synd. Historien er udmærket uden at være noget særligt, men den lever ikke op til Nancy Holders arbejde på 'Unseen' trilogien og Christopher Goldens 'Spike & Dru'.

Historien starter meget lig 'Inca Mummy Girl' med en tur på museum, hvor det i stedet for en gammel sydamerikansk mumie er en gammel kinesisk vampyr som bliver vækket og overtager kontrollen med Willow. Historien er udmærket og velskrevet, men virker faktisk bedst i de flashback scener der giver baggrunden for det opgør som 'The scooby gang' ufrivilligt er blevet trukket ind i. Det virker faktisk som om at Golden bevæger sig bedst når han er i udkanten af Buffy-universet, hvor han selv kan sætte scenen.

Det efterlader så titlen som 'the Ugly' til 'The Faith Trials vol. 1', hvilket også kan virke uretfærdigt i betragtning af at omslaget prydes at et billede af den yndige Eliza Dushku. Det viser sig dog hurtigt at dets tilstedeværelse mest har til formål at bortlede opmærksomheden fra de små bogstaver som forkynder at der er tale om en 'Novelization' baseret på de oprindelige TV-manuskripter.

Det betyder at forfatteren James Laurence ikke kan gøre den store skade i forhold til de oprindelige manuskripter af David Greenwalt, Douglas Petrie og Marti Noxon. Der er tale om ren omformning til romanform af afsnittene fra Faith første gang dukker op i Sunnydale til hun både mentalt og fysisk lukker kampen på det godes side ude ved at lukke døren bag sig da hun går ind på borgmestrens kontor.

Hvis man har set afsnittene er der ikke meget at hente her, og det virker som om udgiveren ved det og har tilføjet en række farveplancher inde i bogen med billeder fra de forskellige afsnit. Men hvis jeg må komme med et råd, så bør man kigge på internettet efter billeder af Eliza Dushku og så gemme pengene til tredie bind af Unseen-trilogien, hvor Faith også optræder.

Tilbage til skriverier