Joyce Summers in memoriam

Den første udødelige replik fra Buffys mor falder i starten af 'Welcome to the Hellmouth' hvor hun lige har sat Buffy af udenfor Sunnydale High, netop som Buffy skal til at gå læner hun sig over med et bekymret blik og siger 'Try not to get kicked out'. Allerede her begynder man at kunne se et mønster i hvordan Buffys forældre har påvirket hende hver især.

Joyce er moderen der tager ansvaret både for sin datter og for at få deres nye liv til at fungere, og på den måde er hun den positive indflydelse der får Buffy til at vedkende sig det ansvar hun selv har som den udvalgte.

Hendes far derimod bliver hurtigt den uansvarlige, tilsyneladende ligeglade person som vi genfinder i Buffy i hendes opførsel i 'Prophecy girl', 'When she was bad' og 'Anne'. Interessant nok, ser det ud til at der er mange lighedspunkter mellem Buffy og Sarah Michelle Gellar i forholdet til deres far. Sarah havde i årevis ikke nogen kontakt til sin far, og hun afholdt sig helt fra at kommentere hans død for ikke så lang tid siden offentligt.

Samttidigt er Joyce utraditionel som kvinde i en amerikansk TV serie ved at hun er enlig forsørger. Vi skal trods alt ikke mere end et årti tilbage for at se tidligere vice-præsident Quayle komme med meget markante udtalelser imod enlige mødre i TV serier.

Muligvis er det af samme grund at vi aldrig ser Joyce på arbejde i det galleri hun får startet op i Sunnydale. Kun når der lejlighedsvist dukker en sending skulpturer op i hjemmet, eller som i 'Dead mans party' en maske som opvækker de døde, får vi et glimt af at Joyce er en selvstændig kvinde med egen forretning. En ting som Christine Sutherland også selv nævner i interviews som en af de få ting hun var utilfreds med i rollen som Joyce.

Trods det at serien nu har kørt i næsten fem år har vi også kun set meget begrænsede forsøg fra Joyce's side på at finde en ny mand i sit liv. Som altid i Sunnydale, så er det ikke let af finde et helt almindeligt menneske at holde af, selv om det i afsnittet 'Ted' længe så ud til at Joyce havde fundet den perfekte mand - kun for at opdage at han var en bindegal robot.

Og selv om man vel nok kan kalde Giles for en normal mand, så er omstændighederne omkring deres meget kortvarige forhold i 'Band candy' så specielle at de åbenbart begge vælger at lade som om det aldrig er sket. Egentlig ærgeligt at folkene bag serien aldrig følger op på mulighederne for et forhold mellem Buffys mor og så hendes fader-erstatning.

Sjovt nok ser vi aldrig rigtigt nogen antydning af der er noget specielt nært forhold mellem Buffys mor og de kærester hun har i løbet af serien. Mens der til gengæld ser ud til at være en vis forståelse mellem hende og Buffys mest ihærdige tilbeder i denne sæson.

Nogen af seriens morsommeste øjeblikke opstår faktisk mellem Joyce og Spike. Første gang er det Spike der forsøger at angibe skolen på forældreaftenen, kun for at opleve at Joyce slår ham i gulvet med bagsiden af en brandøkse, ikke den bedste start når man er en stor styg vampyr der allerede har slået to vampyrdræbere ihjel, kun for at opdage at forsøget på at skaffe den tredie af vejen ender med at man får bank af hendes mor.

Senere mødes de igen i slutningen af anden sæson, hvor Buffy omsider må gå til bekendelse og afsløre at hun er vampyrdræberen. Mens Buffy er ovenpå for at hente våben til deres fælles forsøg på at standse Angel, må Joyce ikke bare forsøge at forlige sig med tanken om at vampyrer er virkelige og at hendes datter er udvalgt til at slå dem ihjel, men også at hun faktisk befinder sig i samme rum som en af dem. Den pinlige tavshed omkring sofabordet og Joyces forsøg på at bryde den med '.. so, do you live around here?' er ubetaleligt morsom.

På en eller anden måde opstår der en form for gensidig respekt mellem Spike og Joyce, måske fordi hun ligesom Buffy ikke lader sig intimidere af ham og er parat til at slå igen? Ihvertfald ender det i 'Lovers walk' at Spike vender tilbage til familien Summers hus, hvor Joyce byder på varm kakao mens han fortæller om sine kærligheds-kvaler med Drusilla, som havde han været enhver anden af Buffys venner fra skolen.

Selv i denne sæson fortsætter det mystiske venskab mellem de to da Buffy må skjule sin mor og Dawn fra Glory, hvor de ender med at se deres fælles yndlings-serie 'Passions' på TV i Spikes krypt. Der er ikke noget at sige til at Dawn efter den omgang har lidt svært ved at se Spike som en farlig morder når han i 'Crush' dukker op hjemme i familiens køkken for at snakke om dagligdagen på jobbet med Joyce mens han venter på at Buffy skal komme hjem.

Kunne man forestille sig Joyce tage mod Spike i rollen som kommende svigersøn? Eller som mulig kæreste for Giles? Eller som gift for anden gang med den mystiske tilbeder som sendte hende blomster i slutningen af 'I was made to love you?'? Det vil vi aldrig få svar på, eller rettere - herfra må vi netop nøjes med at forestille os det.

Tilbage til skriverier