Buffys forgænger var dansker

Som programmør er jeg stor tilhænger af at genbruge ting man har lavet en gang, i stedet for at genopfinde hjulet. Så denne anmeldelse er, med en del tilføjelser blevet genbrugt i en anmeldelse på Buffyfan.dk. Den oprindelige anmeldelse optræder også i hæftet "Seks år Syv sæsoner" ved Torben Sørensen (red.)

Kan man umiddelbart forestille sig at en dansk pige engang i fortiden har været den udvalgte til at beskytte verden mod vampyrer, dæmoner og det ondes kræfter? Det er faktisk hvad forfatteren Christopher Golden gerne vil have os til at tro i sin nye bog 'Spike & Dru - Pretty maids all in a row'.

Ved siden af TV-serien findes der en hel industri af tegneserier, bog-udgaver af TV-afsnittene, bøger der foregår imellem TV-afsnittene og bøger der bare omhandler TV-serien. Golden er veteran indenfor Buffy-verdenen og har tidligere lavet bøger som foregår i Buffy-universet, ligesom han er medforfatter på den fremragende bog om serien "The Watchers Guide volume 1".

I 'Pretty Maids All in a row" begiver han sig ud på lidt dybere vand, ved at tage fat i en historie der hverken har Buffy, Willow, Xander eller resten af 'The Scooby Gang' med i historien. I stedet har han taget fat på Spike og Drusillas eventyr før de kom til Sunnydale.

Historien udspiller sig i 1940, og man er ikke kommet mere end lidt over 30 sider ind i historien før scenen skifter til København, d. 1. april 1940, hvor man oplever Sophie Carstensen forfølge en vampyr ned ad Vesterbrogade og ind i Tivoli. Sophie har ligesom sin mere berømte efterfølger hænderne fulde med at bekæmpe en flok vampyrer der ledes af en gut der i mere end en forstand har været med siden Gorm den Gamles tid.

Spike og Dru er i mellemtiden på en mission for dæmonen Skrymir som bringer dem så meget på kant med The Watchers Council at deres og Sophies veje nødvendigvis må krydses. Nu ved vi jo at Spike og Dru er nødt til at slippe nogenlunde helskindede fra deres eventyr i 1940 for at dukke op i Sunnydale i slutningen af 90'erne - men vi ved også at Spike har slået to vampyrdræbere ihjel inden da, og selv om vi ved at den ene er en kinesisk pige under bokseropstanden, kunne Sophie være den anden ...

Desværre er der ikke nogen udsigt til at vi får en dansk vampyrjæger at se i TV-serien. Normalt prøver man at holde en nogenlunde sammnehæng mellem historierne på TV og i bøger og tegneserier, men de enkelte forfattere har rimeligt frit spil. Det betød desværre også at Christopher Golden ikke fik koordineret med forfatterne på femte sæson, som præsenterer en anderledes version af Spikes baggrund i et af de afsnit de danske seere stadigt har til gode.

Så mens man så ikke kan forestille sig en dansk vampyrjæger i et Buffy-falshback i serien, kunne man så forestille sig Buffy rende rundt og jage vampyrer i vor tids København?

Tilbage til skriverier