Buffy i denne uge (uge 16) - 'Forever'

Hvis nu du boede i en by som Sunnydale, hvor alle de uhyrer du nogensinde har frygtet er virkelighed, men hvor magi også virker - ville du så ikke bruge den?

Det var det centrale spørgsmål som Marti Noxon, som er forfatter til denne uges afsnit, stillede sig selv inden hun gik igang med det ret utaknemmelige job det er at skulle lave efterfølgeren til det store afsnit 'The Body'. Og selvfølgelig er fristelsen alt for stor for Dawn med udsigten til at kunne bringe sin mor tilbage til de levendes rækker på magisk vis.

Brugen af magi i Buffy-universet stammer helt tilbage til første sæsons andet afsnit, hvor Cathrine Madison anvender sine evner til at bytte krop med sin datter Amy for at genopleve sin ungdoms storhedstid som leder af Sunnydale High's heppekor.

Amy lærer hurtigt at bruge de ting hun har lært af moderen til at snyde med skolearbejdet, hvilket Xander opdager i afsnittet 'Bewitched, Bothered and Bewildered". Her er det igen det klassiske tema med ikke at ville acceptere virkelgheden som dukker op. Xander vil ikke acceptere at Cordelia har forladt ham, så han vil have hende til at elske sig igen. I stedet ender han med at have alle Sunnydales kvindelige indbyggere efter sig.

Spike tager tråden op i 'Lovers walk' hvor han bortfører Willow for at få hævn over Drusilla, og Willow selv forsøger at forkorte sin egen kærestesorg i den klassiske "Something Blue" hvor hun i stedet for at komme sig over brudet med Oz ender med at skabe så mange problemer for sine venner at hun får tilbudt et job i de ondes rækker.

Også i denne sæson har vi haft eksempler på at magi anvendt til selviske formål altid ender med at få ubehagelige konsekvenser. I 'Family' forsøger Tara at skjule hvad hun tror er sin egen dæmoniske natur overfor resten af gruppen, med det resultat at hun ender med at give Buffys fjender den ekstra fordel at de er usynlige.

Magi er den ultimative genvej, hvilket nok også er medvirkende til at så mange mennesker vælger at tro på at den i større eller mindre grad stadigt findes i vor tidsalder hvor næsten alle andre ting i vores liv styres af fornuftige og rationelle tanker.

I sin positive form kan man sige at troen på magi, gud eller mirakler giver mulighed for håb i situationer hvor vi står overfor noget vi ikke kan acceptere. I sin negative form er det en måde at springe over den process det er at lære eller opbygge noget, eller en måde at undgå at skulle håndtere de store og ubehagelige følelser.

Men for den der vil være et helt menneske er der ingen genveje, lektionerne skal læres, enten det er i skolen eller i at håndtere ubehagelige følelser. Det er den lektion som Dawn ender med at lære i dette afsnit.

Tilbage til skriverier