Buffy i denne uge (uge 19) - 'Spiral'

"At least things can't get any craizier", som Dawn siger i denne uges afsnit, og knapt har hun udtalt det før et helt korstog dukker op for at forfølge Buffy og vennerne. Som om de ikke havde rigeligt at se til i forvejen.

The Knights of Byzantium er en af den slags modstandere til Buffy som man ikke rigtigt ved om man skal grine eller græde over.

På den ene side, så opfylder de det potentiale som for eksempel The Order of Taraka havde i dobbeltafsnittet "What's my line", hvor Spike sender en ældgammel orden af snigmordere efter Buffy for at holde hende beskæftiget mens han kidnapper Angel for at gengive Drusilla hendes oprindelige styrke.

Det der gjorde The Order of Taraka til en potentiel frygtindgydende fjende var at der, som det hedder i den gamle sang, ville være nye overalt for de gamle der faldt. Men af en eller anden grund vælger ordenen at trække sig ud af legen efter at deres første angrebsbølge blever uskadeliggjort af Buffy og venner.

Måske føler de sig slået, måske regner de med at Spike som deres arbejdsgiver ikke har overlevet det sammenstyrtede orgel, måske endte forfattene bag serien med ikke at forfølge ideen længere fordi de havde en endnu bedre ide i baghånden med Angel/Angellus historie-forløbet.

The Knights of Byzantium har lidt af den samme udstråling, en ældgammel orden som man kan forestille sig vil blive ved med at sende nye folk ud lige meget hvor mange af dem Buffy skaffer af vejen.

Men på samme tid virker de dybt komiske. Selve tanken om en flok middelalderlige riddere igang med at angribe en husvogn midt i vore dages Californien er svært at tage alvorligt. Det virker som om forfatterne på en gang har ønsket at lave et ridder-afsnit og et road-movie afsnit, men kun har haft plads til et afsnit at gøre det hele i.

Og ikke nok med det, så ender scenerne efter at ridderne har gjort det af med flugtbilen mere om noget der burde have været i en gammel western-film. Den eneste ordentlige scene der fungerer er Spike og Xander som et kort øjeblik virker til, om ikke at slutte fred, så ihvertfald at erkende at de begge kæmper på samme side.

Eller rettere, Xander må erkende at hvor meget han end gerne vil det, så kan selv hans bedste intentioner ikke alene redde Buffy. Så ligesom med Angel er han nødt til at acceptere hjælp fra en person han ikke bryder sig om. Spike derimod er nok drevet af kærlighed ligesom Angel, men han er samttidigt altid sig selv nærmest.

Spike er en overlever når det virkeligt går galt, modsat Buffy som bliver ved med at påtage sig ansvaret for resten af gruppen og prøver at finde en løsning hvor hun kan stille alle parter tilfreds. Den eneste hun ikke tager hensyn til i sin kamp er sig selv, og det ser nu ud til at få konsekvenser for hende.

Med kun to afsnit tilbage har det vist aldrig set så sort ud for Buffy. Til gengæld er der et lille lys i mørket for os fans, TV2 har nemlig indkøbt sjette sæson af Buffy som bliver sendt til efteråret. Og kan man ikke vente så længe med at finde ud af hvad der sker efter den store finale på femte sæson, så er video-udgaven næsten på trapperne. Efter en lille forsinkelse skulle det nu være muligt at forudbestille den hos www.blackstar.co.uk og andre net-videoforhandlere så man næsten kan have dem på selve frigivelsesdatoen den 17. juni.

Jeg kan næsten ikke vente.......

Tilbage til skriverier