Buffy i denne uge (uge 42) - 'The Replacement'

Dobbeltgængere - det siges vi alle har en, og det ser også ud til at alle på Buffy holdet efterhånden får en. Willow havde sin dobbeltgænger i 'Doppegangerland' hvor hendes vampyr alter-ego fra en anden dimension dukkerede op. Buffy har ikke haft nogen endnu, men på sin vis kunne man sige at Faith var Buffys mørke alter-ego, nærmest en videreudvikling af den kyniske Buffy vi mødte i vampyr-Willows hjemverden.

Mens Buffy og Willow begge var ude for en manifestation af deres mørke og destruktive sider, er Xander ude for den klassiske udgave af dobbeltgænger-historien. Den klassiske udgave som for eksempel kendes fra Dostojevskis 'Dobbeltgængeren' og Valdemar Holsts 'Manden der tænkte ting' handler om en person der pludselig står overfor en dobbeltgænger som har deres mere ambitiøse og selvsikre sider og derfor langsomt fortrænger den oprindelige person.

Selvfølgelig må de to Xander'e også vælge hver deres måde at bekæmpe den anden på. Den selvsikre allierer sig hurtigt med alle de aktive og udadvendte i gruppen - Buffy, Riley og Giles, mens den mere kiksede Xander vender sig mod Willow. Willow er personen der har klaret forvandlingen fra den usikre, lidt nørdede pige på Sunnydale High, der sammen med Xander dannede en hadeklub mod den populære Cordelia, til den stadigt mere selvsikre universitetsstuderende, som håndterer stadigt kraftigere magi.

For Xander er hun først og fremmest den person der stolede på ham dengang de begge var kiksede tabere, endda så meget at han meget morsomt i sin forvirring helt glemmer at hun selv har overvundet noget tilsvarende og udbryder "Hey, wait til you have an evil twin - see how you handle it".

Dobbeltgænger temaet afspejler en meget menneskelig, psykologisk splittelse som en person må opleve på visse trin i livet. For Xander ses det som konflikten mellem den del af ham der ved at han er istand til mere end han har opnået nu, og så den del af ham der frygter at skulle leve resten af livet i sine forældres kælder. Det er en konflikt der nødvendigvis må opstå når man skal komme overens med sin egen dødelighed og opdager at man selv er ansvarlig for at få noget ud af den tid man har fået til rådighed.

For Anya dukker en tilsvarende konflikt op, allerede i tredie sæson stod hun overfor truslen fra borgmestrens ophøjelse til dæmon samttidig med sine begyndende følelser for Xander. Nu hvor hun første gang oplever at lide fysisk overlast, som almindeligt menneske, uden sine dæmoniske kræfter er hun nødt til at tænke over sin fremtid med Xander. Kan vi høre bryllupsklokker et eller andet sted ude i den fjerne horisont? Det ville måske være meget passende nu hvor virkelighedens Xander, Nick Brendon, er blevet gift. Ikke at det dog afholder hende fra at være lavpraktisk nok til at overveje om ikke den ekstra Xander kunne bruges til en hurtig trekant inden Willow ophæver opsplitningen.

Men den mest morsomme ting ved hele afsnittet er måske at Nick Brendon er enægget tvilling, og fans der møder hans bror tror ofte at de står overfor TV stjernen, med det resultat at de bliver voldsomt sure når han nægter at skrive autografer. Ofte optræder broderen med affarvet hår for at undgå forvekslinger. Nicks bror hedder Kelly - og ifølge efterteksterne til afsnittet spilles rollen som Xanders dobbeltgænger af en Kelly Donovan - faktisk hedder begge brødre Schultz til efternavn, men de bruger hver deres mellemnavn som efternavn når de arbejder som skuespillere.

Og så næsten som vi troede at der var styr på tingene igen, så river Riley tæppet væk under os igen med sin bemærkning om at Buffy ikke elsker ham. Vi vi nok en ide om at Angel på en eller anden måde altid ville være hendes livs uopnåelige kærlighed, men at Buffy nok elskede Riley, selv om hendes fans ikke alle gjorde det. Men nu virker det som om at der trods alt er ved at opstå små revner i forholdet.

Har Riley ret i sin udtalelse? Og hvis Buffy ikke elsker ham, hvem så? Har jeg i øvrigt nævnt at de dårlige artikler i det her fællesskab ikke er skrevet af mig, men af min onde tvilling?

Tilbage til skriverier